Sunday, November 18, 2007

Zero 612B

Az fenti kép egy Zero 612B lyukkamerával készült. A lyuk kb. f158 az expó 10mp volt. 6x9-es formátumban a látószög jóval nagyobb, mint a kisfilmesen megszokott 24mm.
A hosszú expo alatt a szélben bemozdultak a növények és jól látszik a lyukkamerákra jellemző torzítás a sarkok felé...



Ugyanaz a kép digitális kamerával 16mm állásban (kisfilmes 24mm-nek megfelelő)...



...és végül a helyszín, az erdő Hoeilaart mellett, puha, meleg avar, lyukkamera, lovasok, napsütés.

Sunday, November 11, 2007

Leuven

Leuven a legszebb belga város ahol eddig jártam. Namur, Dinant és Brugge is jópofa helyek, de Leuven felülmúlja mindet. Ez a két kép az állomás mellett készült, de biztos visszamegyek még és lesz több kép is...


Friday, November 02, 2007

Pentax 16-45 vs. Sigma 28-135

Két amatőr alap zoom objektívet teszteltem, hogy tisztába legyek a képességeikkel. A képek azonos beállítás mellett készültek, azonos RAW beállításokkal lettek konvertálva, a részletek 100%-os kivágások az eredeti 10 megapixeles képekből.

Összegzésül: jobb a Pentax. :) De sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. Nyitott rekeszen a kép közepén élesebb a Sigma viszont a sarkok és a képszélek A Sigmán még f8-nál is katasztrófálisak, ahol a Pentax már szépen kirajzolja a részleteket. Kromatikus abberációja Pentaxnak hangsúlyosabb, sötétkék, míg a Sigma halványabb és inkább magenta, mint kék. A két objektív f16-on közel azonos teljesítményt produkált. Fura azonban, hogy ugyanolyan beállítások és expo mellett a Sigmával készült képek világosabbak. Erre semmilyen magyarázatot nem tudok adni. Talán nem teljesen pontos a blendéje...?

(A képekre kattintve jelenik meg a teljes kép, kb. 1MB max. JPG)

Itt egy kép a teszt helyszínről:


A kép bal felső sarka:




A kép jobb széle:




A kép közepe: