Friday, November 02, 2007

Pentax 16-45 vs. Sigma 28-135

Két amatőr alap zoom objektívet teszteltem, hogy tisztába legyek a képességeikkel. A képek azonos beállítás mellett készültek, azonos RAW beállításokkal lettek konvertálva, a részletek 100%-os kivágások az eredeti 10 megapixeles képekből.

Összegzésül: jobb a Pentax. :) De sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. Nyitott rekeszen a kép közepén élesebb a Sigma viszont a sarkok és a képszélek A Sigmán még f8-nál is katasztrófálisak, ahol a Pentax már szépen kirajzolja a részleteket. Kromatikus abberációja Pentaxnak hangsúlyosabb, sötétkék, míg a Sigma halványabb és inkább magenta, mint kék. A két objektív f16-on közel azonos teljesítményt produkált. Fura azonban, hogy ugyanolyan beállítások és expo mellett a Sigmával készült képek világosabbak. Erre semmilyen magyarázatot nem tudok adni. Talán nem teljesen pontos a blendéje...?

(A képekre kattintve jelenik meg a teljes kép, kb. 1MB max. JPG)

Itt egy kép a teszt helyszínről:


A kép bal felső sarka:




A kép jobb széle:




A kép közepe:



5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hali Milan! Furcsa hogy egyedul a kep kozepen f4-nel szarabb a pentax, mindenutt masutt a sigma. Kivancsi lennek a 2.8-as valtozatra... :) Fiso

9:34 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hali Milan! Furcsa hogy egyedul a kep kozepen f4-nel szarabb a pentax, mindenutt masutt a sigma. Kivancsi lennek a 2.8-as valtozatra... :) Fiso

9:34 AM  
Anonymous Anonymous said...

Nem kötekedni akarok, de egy 16-45-ös objektívet hasonlítani egy 28-135-öshöz...szóval a zoomtartomány azért nem kicsit különböző...a pentaxot a zoomtartománya közepén hasonlítod a sigma abszolút wide állásához, ez nem épp fair összehasonlítás. Menj a sigmával egy kicsit távolabb a témától és használj egy 70-80 körüli állást, ha már két ilyen különböző obit akarsz hasonlítani.

12:13 AM  
Anonymous Digitall said...

Illetve a két objektív árban sem egy kategória. A Pentax épp csak kétszeres árú a Sigmához képest.

9:26 PM  
Blogger leveskocka said...

Ráadásul eme pentax obi nem az amatőr kategória... Eleve fix fényerejű

2:43 PM  

Post a Comment

<< Home